sobota, 14 grudnia 2013

Udon z kurczakiem i grzybami



Bulion z makaronem udon (który jadłyśmy po raz pierwszy;) w Japonii jakoś nam się nie udało) wydaje się być stworzony na zimowe wieczory. Jest pożywny, rozgrzewający i przepyszny. 



Grzybkom trzeba dać kilka godzin, żeby namokły i zmiękły (co najmniej dwie).

Zrobiłyśmy bulion dashi samodzielnie, według tego przepisu.




Udon z kurczakiem i grzybami:

(inspirowany przepisem z My Recipes)

ok. 16 suszonych grzybów shiitake
8 szklanek* bulionu dashi** (lub drobiowego)
6 plasterków świeżego imbiru
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 zielona cebulka, pokrojona na duże kawałki
gwiazdka anyżu
łyżka oleju
ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1/4 szklanki sake (lub sherry lub białego wina)
1 mała pierś kurczaka, ugotowana i pokrojona w małe kawałki
3 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
łyżeczka soli
1 zielona cebulka, pokrojona na drobne kawałki

*) Można dodać więcej. Przy tej ilości bulion ledwie przykrywa składniki dania.
**) Bulion dashi można kupić w proszku lub zrobić samodzielnie.




Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 godziny, by nabrały miękkości. Odsączyć, odkroić nóżki, kapelusze pokroić w cienkie plasterki.
Do bulionu dodać nóżki grzybów, imbir, czosnek, zieloną cebulkę i anyż. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Przelać przez sitko.
Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu (pomijając ewentualne tłuszcz i sól). Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Rozgrzać olej w średnim lub dużym garnku. Wrzucić pokrojone grzyby i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać czosnek i imbir i smażyć przez kolejną minutę. Dodać alkohol i gotować przez 4 minuty mieszając. Wlać bulion i zagotować, zmniejszyć ogień. Dodać kurczaka, sos sojowy, miód i sól. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty.
Rozdzielić makaron między cztery duże miski. Podobnie bulion. Każdą porcję posypać zieloną cebulką.

Bon appétit !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz