sobota, 8 lutego 2014

Łosoś teriyaki


Nie jest to skomplikowane danie, ale ze względu na przygotowanie ryżu (który doskonale równoważy słony smak łososia) wymaga więcej czasu, niż mogłoby się wydawać. Tak czy siak, da się je zrobić w niewiele ponad godzinę, a naprawdę warto!


Teriyaki można zrobić samemu (z mirinu, sake, cukru i sosu sojowego) lub kupić gotowe.








Łosoś teriyaki:
(inspirowany przepisem Just One Cookbok)


2 szklanki japońskiego ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
mieszanka z 4 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru i 1/2 łyżeczki soli
około 900-gramowy filet z łososia ze skórą
sól, pieprz
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
odrobina oliwyokoło 6-8 łyżek sosu teriyaki

Przygotowanie ryżu do gotowania:
Ryż umieścić na sitku i płukać zimną wodą, do momentu aż będzie czysta. Przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odsączyć przez sitko i zostawić na 15 minut (by pozbyć się nadmiaru wody).

W tym czasie przygotować łososia - zdjąć skórę, opłukać i osuszyć filet, a następnie pociąć go na kawałki w liczbie i rozmiarze według własnego uznania. Filety przyprawić z obu stron solą i pieprzem, a następnie oprószyć mąką (dzięki temu powstanie delikatna panierka. Ponadto,jak mówi autorka przepisu: By coating the fish with flour we keep nice umami and juice inside. ;) ).

W garnku połączyć ryż i 2 i pół szklanki wody. Zagotować pod przykryciem na średnim ogniu. Można szybko zerknąć do środka, by upewnić się, czy woda się gotuje. Wówczas zmniejszyć ogień i gotować przez 12-13 minut. Zerknąć do środka, by upewnić się, że ryż wchłonął wodę. Jeśli nie, zostawić na kolejnych kilka chwil.
Zdjąć z ognia (nadal pod przykryciem) i odstawić na 10 minut. Następnie przełożyć do miski i doprawić mieszanką octu, cukru i soli. Wymieszać drewnianą łopatką.

Kiedy ryż się gotuje, rozgrzać masło i oliwę na średnim ogniu. Położyć filety i smażyć około 4 minut, aż spód się zarumieni. Dodać 2 łyżki sake lub sherry, przykryć patelnię i smażyć kolejne 4 minuty lub aż do momentu, kiedy mięso będzie usmażone w środku. Podczas smażenia można przewrócić na drugą stronę. Zdjąć z patelni i rozgrzać na niej sos teriyaki. Kiedy się zagotuje, położyć łososia i polać go z wierzchu, a następnie smażyć do momentu kiedy sos zgęstnieje.
Podawać od razu w towarzystwie ryżu.

Bon appétit !




1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis, dziewczyny! zrobiłam sobie dzisiaj :) pychota!

    OdpowiedzUsuń